Τι χρειάζεται να γνωρίζετε για τα ασύρματα δίκτυα

wifi

Τι είναι η ασύρματη δικτύωση;

Η εργασία δεν περιορίζεται πλέον στο γραφείο, αλλά έχει μεταφερθεί στην αίθουσα συσκέψεων, στην αποθήκη, στο αυτοκίνητο, στο σπίτι, στο αεροδρόμιο, στο ξενοδοχείο ακόμα και στην καφετέρια. Για να επωφεληθούν οι μικρές επιχειρήσεις από τα πλεονεκτήματα αυτής της ελευθερίας χρησιμοποιούν ασύρματα δίκτυα και WiFi Hotspot, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να επικοινωνούν με συναδέλφους, πελάτες και συνεργάτες.
Ένα ασύρματο τοπικό δίκτυο (LAN) επιτρέπει τη σύνδεση υπολογιστών χωρίς καλώδια. Χρειάζεστε ένα έγγραφο και βρίσκεστε στην αίθουσα συσκέψεων; Θέλετε πρόσβαση στο σύστημα απογραφής της αποθήκης σας; Με ένα ασύρματο δίκτυο είναι εύκολο, καθώς χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για να επιτρέπει τη σύνδεση και την επικοινωνία κινητών συσκευών εντός μιας συγκεκριμένης εμβέλειας.

Πλεονεκτήματα ασύρματης δικτύωσης

Τα πλεονεκτήματα ασύρματων δικτύων είναι βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:
• Ευκολία χρήσης: Σήμερα, όλοι οι φορητοί υπολογιστές και πολλά κινητά τηλέφωνα είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία WiFi που απαιτείται για απευθείας σύνδεση σε ένα ασύρματο δίκτυο LAN. Οι εργαζόμενοι μπορούν να συνδέονται με ασφάλεια στους πόρους του δικτύου σας από οπουδήποτε εντός της εμβέλειας κάλυψης του δικτύου. Η περιοχή κάλυψης είναι κατά κανόνα οι εγκαταστάσεις της επιχείρησής σας, ωστόσο μπορεί να επεκτείνεται και σε περισσότερα κτήρια.
• Φορητότητα: Οι εργαζόμενοι μπορούν να παραμένουν συνδεδεμένοι στο δίκτυο, ακόμα και όταν δεν βρίσκονται στο γραφείο τους. Οι συμμετέχοντες σε συσκέψεις μπορούν να έχουν πρόσβαση σε έγγραφα και εφαρμογές. Οι πωλητές μπορούν να εντοπίζουν στο δίκτυο σημαντικές λεπτομέρειες από οποιαδήποτε τοποθεσία.
• Παραγωγικότητα: Η πρόσβαση στις πληροφορίες και στις βασικές εφαρμογές της εταιρείας σας υποστηρίζει το προσωπικό κατά τη διεκπεραίωση των εργασιών και ενθαρρύνει τη συνεργασία. Οι επισκέπτες (όπως πελάτες, συνεργάτες ή προμηθευτές) μπορούν να έχουν πρόσβαση υψηλής ασφαλείας στο Internet και στα επιχειρηματικά δεδομένα τους.
• Εύκολη ρύθμιση: Εφόσον δεν απαιτείται η τοποθέτηση καλωδίων σε ένα χώρο, η εγκατάσταση μπορεί να ολοκληρωθεί γρήγορα και οικονομικά. Τα ασύρματα δίκτυα LAN διευκολύνουν επίσης τη συνδεσιμότητα δικτύου σε δυσπρόσιτους χώρους, όπως οι αποθήκες ή οι εγκαταστάσεις εργοστασιακής παραγωγής.
• Δυνατότητα κλιμάκωσης: Καθώς οι επιχειρηματικές δραστηριότητές σας αναπτύσσονται, ενδεχομένως να απαιτείται άμεση επέκταση του δικτύου σας. Τα ασύρματα δίκτυα μπορούν κατά κανόνα να επεκταθούν με τον υπάρχοντα εξοπλισμό, ενώ ένα ενσύρματο δίκτυο ενδέχεται να απαιτεί επιπλέον καλωδίωση.
• Ασφάλεια: Ο έλεγχος και η διαχείριση της πρόσβασης στο ασύρματο δίκτυό σας είναι μέγιστης σημασίας για την επιτυχία του. Οι εξελιγμένες δυνατότητες της τεχνολογίας WiFi προσφέρουν ισχυρή προστασία, ώστε τα δεδομένα σας να είναι εύκολα προσβάσιμα μόνο από τους χρήστες στους οποίους επιτρέπετε την πρόσβαση.
• Κόστος: Μπορεί να αποδειχθεί οικονομικότερη η λειτουργία ενός ασύρματου δικτύου LAN, το οποίο εξαλείφει ή μειώνει το κόστος καλωδίωσης σε περιπτώσεις μετακόμισης, αναδιάταξης ή επέκτασης γραφείων.

Πώς μπορεί η επιχείρησή σας να χρησιμοποιήσει ασύρματη δικτύωση

Επειδή κάθε λεπτό έχει σημασία σε μια μικρή εταιρεία, τα ασύρματα δίκτυα είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να δώσει ώθηση στην παραγωγικότητα και να ενθαρρύνει την κοινή χρήση πληροφοριών. Με απεριόριστη πρόσβαση σε έγγραφα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εφαρμογές και άλλους πόρους δικτύου, οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται όπου χρειάζεται έχοντας στη διάθεσή τους διαρκή πρόσβαση στα εργαλεία που απαιτούνται για την εργασία τους.
Εδώ παρουσιάζονται ορισμένοι τρόποι με τους οποίους οι επιχειρήσεις επωφελούνται από τα ασύρματα δίκτυα LAN:
Αυξημένη φορητότητα και συνεργασία
• Μετακίνηση χωρίς απώλεια σύνδεσης
• Αποτελεσματικότερη συνεργασία
Οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν το ασύρματο δίκτυο LAN της εταιρείας σας μπορούν να μετακινούνται σε όλους τους χώρους του γραφείου ή σε διαφορετικούς ορόφους διατηρώντας τη σύνδεσή τους. Φανταστείτε σε μια συνάντηση ομάδας ή σε μικρές συσκέψεις να μπορεί κάθε εργαζόμενος να έχει πρόσβαση στα πιο πρόσφατα στοιχεία επικοινωνίας, σε όλα τα έγγραφα και στις εφαρμογές στο δίκτυό σας. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία φωνητικών υπηρεσιών μέσω WLAN (VoWLAN) μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους δυνατότητες περιαγωγής στις φωνητικές επικοινωνίες τους.
Αυξημένη ανταπόκριση
• Σύνδεση στις πληροφορίες που χρειάζεστε, όποτε τις χρειάζεστε
• Καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών
Οι πελάτες ζητούν άμεσες απαντήσεις στα ερωτήματά τους και στα ζητήματα που τους απασχολούν. Ένα ασύρματο δίκτυο μπορεί να βελτιώσει την εξυπηρέτηση πελατών παρέχοντας στο προσωπικό πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζεται. Για παράδειγμα, ένας γιατρός σε ένα μικρό ιατρείο μπορεί να έχει πρόσβαση μέσω Internet στα αρχεία ασθενών, ενώ κινείται μεταξύ των χώρων εξέτασης, ή ένας πωλητής λιανικής μπορεί να ελέγχει τα διαθέσιμα αποθέματα όπως απαιτείται για τη συμπλήρωση παραγγελιών, ενώ βρίσκεται στον εκθεσιακό χώρο.
Καλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες
• Σύνδεση δυσπρόσιτων σημείων
• Βελτίωση επιχειρησιακών διαδικασιών
Τα ασύρματα δίκτυα LAN επιτρέπουν σε μια επιχείρηση να διαθέτει πρόσβαση δικτύου σε σημεία που θα ήταν δύσκολο να συνδεθούν σε ενσύρματο δίκτυο. Για παράδειγμα, η προσθήκη ασύρματων σημείων σύνδεσης σε μια αποθήκη μπορεί να διευκολύνει τον έλεγχο και τη διαχείριση των αποθεμάτων, παρέχοντας στην εταιρεία ακριβή στοιχεία απογραφής σε πραγματικό χρόνο.
Ευκολότερη επέκταση δικτύου
• Γρήγορη προσθήκη χρηστών
• Οικονομικά αποδοτική ανάπτυξη δικτύου
Οι εταιρείες που χρειάζεται να προσθέτουν εργαζόμενους ή να αναδιαμορφώνουν τα γραφεία τους συχνά μπορούν να επωφεληθούν άμεσα από την ευελιξία που προσφέρουν τα ασύρματα δίκτυα LAN. Η μετακίνηση γραφείων και η προσθήκη νέων εργαζομένων στο δίκτυο είναι εύκολη υπόθεση, χωρίς την αναστάτωση και το κόστος που απαιτείται για την τοποθέτηση καλωδίων.
Βελτιωμένη πρόσβαση επισκεπτών
• Προσφέρετε σε πελάτες και επιχειρησιακούς συνεργάτες πρόσβαση υψηλής ασφαλείας στο δίκτυο
• Προσφέρετε υπηρεσία προστιθέμενης αξίας
Ένα ασύρματο δίκτυο επιτρέπει στην επιχείρησή σας να παρέχει σε επισκέπτες, όπως πελάτες ή επιχειρηματικούς συνεργάτες, υψηλής ασφαλείας ασύρματη πρόσβαση στο Internet. Καταστήματα λιανικής, εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις που εξυπηρετούν πλήθος πελατών μπορούν να προσφέρουν μια τέτοια πρόσβαση στο Internet ως αποκλειστική υπηρεσία προστιθέμενης αξίας.

Πώς να ξεκινήσετε με τα ασύρματα δίκτυα

Αφού κατανοήσετε πόσο μπορεί να βοηθήσει την επιχείρησή σας ένα ασύρματο δίκτυο LAN, είστε έτοιμοι να κάνετε το επόμενο βήμα και να σκεφτείτε πώς θα υλοποιήσετε ένα τέτοιο δίκτυο με τον καλύτερο τρόπο. Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με τα θέματα που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας για να ξεκινήσετε.
Σύνδεση των υπολογιστών σας
Όλοι οι φορητοί και πολλοί επιτραπέζιοι υπολογιστές διαθέτουν ενσωματωμένο WiFi και μπορούν να συνδεθούν στο ασύρματο δίκτυό σας αμέσως μόλις τεθεί σε λειτουργία. Διαφορετικά, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε μια κάρτα ασύρματου προσαρμογέα (συνήθως την εισάγετε στις υποδοχές PCI του υπολογιστή) ή να συνδεθείτε μέσω ενσύρματου LAN.
Κατάσταση του υπάρχοντος δικτύου σας
Η προσθήκη ενός ασύρματου δικτύου LAN δε σημαίνει ότι θα αλλάξετε το υπάρχον ενσύρματο δίκτυό σας. Είναι σύνηθες οι επιχειρήσεις να επεκτείνουν την εμβέλεια των υπαρχόντων δικτύων τους δημιουργώντας ένα υβριδικό ενσύρματο-ασύρματο δίκτυο που παρέχει ασύρματες δυνατότητες σε αίθουσες συσκέψεων, σε σημεία γενικών συναντήσεων ή σε νέους χώρους γραφείων. Ωστόσο, τα ασύρματα δίκτυα που υποστηρίζουν φωνητικές επικοινωνίες θα πρέπει να παρέχουν ευρεία κάλυψη.
Θέση των σημείων πρόσβασης
Η κάλυψη ασύρματου δικτύου LAN δεν είναι απεριόριστη: κάθε σημείο πρόσβασης καλύπτει έως 1 χλμ.² Η εμβέλεια ενός σημείου πρόσβασης ενδέχεται να επηρεάζεται από εμπόδια, όπως π.χ. από τοίχους και περίκλειστους χώρους. Επίσης, τα ραδιοσήματα δεν διαπερνούν το μέταλλο, όπως π.χ. στο θάλαμο ανελκυστήρα. Ορισμένα ζητήματα που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας:
• Η ασύρματη πρόσβαση είναι κοινόχρηστη. Ένας καλός πρακτικός κανόνας ορίζει ανά σημείο πρόσβασης 15-20 χρήστες για δεδομένα και 8-12 χρήστες για φωνητικές υπηρεσίες.
• Για ποιότητα φωνητικών υπηρεσιών μέσω WLAN (VoWLAN), τα σημεία πρόσβασης θα πρέπει να τοποθετούνται σε μικρότερη απόσταση μεταξύ τους.
• Η ισχύς του ασύρματου σήματος μπορεί να μειωθεί όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση που πρέπει να διανύσει.
• Τα σημεία πρόσβασης προσφέρουν καλύτερη κάλυψη, όταν τοποθετούνται στην οροφή.
Ανάπτυξη δικτύου
Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα ενός ασύρματου δικτύου LAN είναι η δυνατότητα γρήγορης προσθήκης νέων χρηστών. Βεβαιωθείτε ότι η ασύρματη λύση που έχετε επιλέξει καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες σας, αλλά και τις μελλοντικές όσο οι απαιτήσεις σας θα μεταβάλλονται. Ρωτήστε τον προμηθευτή σας πόσο εύκολη θα είναι η υλοποίηση αναβαθμίσεων και βελτιώσεων.
Ασφάλεια
Η ασφάλεια ενός ασύρματου δικτύου είναι ένα κεντρικό ζήτημα που θα πρέπει να εξετάσετε και αποτελεί καθιερωμένη διαδικασία κατά τη δημιουργία ενός ασύρματου δικτύου. Ορισμένες μέθοδοι ασφαλείας που μπορείτε να συμπεριλάβετε στο σχεδιασμό της λύσης είναι:
• Κρυπτογράφηση δεδομένων, ώστε η πρόσβαση στις πληροφορίες να επιτρέπεται μόνο σε εξουσιοδοτημένους χρήστες.
• Έλεγχος ταυτότητας χρηστών, ο οποίος αναγνωρίζει τους υπολογιστές που επιχειρούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο.
• Πρόσβαση υψηλής ασφαλείας για επισκέπτες και εξωτερικούς χρήστες.
• Συστήματα ελέγχου, τα οποία προστατεύουν τους υπολογιστές και άλλες συσκευές που χρησιμοποιούν το δίκτυο.